Меню

Надання якісних та своєчасних адміністративних послуг

30.05.2022
Надання якісних та своєчасних адміністративних послуг
Сьогодення диктує конкретні умови щодо надання якісних та своєчасних адміністративних послуг. Закон передбачає, що у результаті звернення для отримання адміністративної послуги (зокрема у сфері державної реєстрації бізнесу), замість бажаного результату можливо отримати відмову у державній реєстрації.
У таких випадках суб’єкт надання адміністративної послуги зобов’язаний надати заявнику обґрунтовану письмову відмову та в подальшому повернути документи, що подавалися для державної реєстрації.
 За період роботи ЦНАП у 2021 році із 156 141 опрацьованих звернень –  відмовлено у наданні адмінпослуг у 337 випадках, що становить 0,2% від загальної кількості.
Звертаємо увагу, що при цьому за заявником залишається право на оскарження рішень адміністративних органів та дій чи бездіяльності працівників ЦНАП. Втім, не завжди прийняті рішення про відмову оскаржуються аргументовано. 
Таким прикладом слугує випадок щодо державної реєстрації юридичної особи - Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). При розгляді поданих заявником пакету документів для державної реєстрації юридичної особи державним реєстратором прийнято рішення про відмову. Дане рішення, з посиланням на конкретні норми законодавства, вмотивовано наступним: 
- документи подано особою, яка не має на це повноважень; 
- документи суперечать вимогам Конституції та законів України, а саме всупереч ст. 143 Конституції України, ст. 259 ГК та Класифікатора організаційно-правових форм господарювання організаційно-правову форму визначено як «державна організація».
- у положенні виявлено розбіжності з типовим положенням, затвердженим постановою КМ № 479 від 01.06.2020 відповідно ст. 13 ЗУ “Про соціальні послуги”, в тому числі щодо процедури призначення керівника та фінансування.
В даному випадку Седнівська селищна рада Чернігівського району Чернігівської області звернулася до суду з позовом до Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради про визнання протиправною відмови та зобов'язання вчинити певні дії (справа 620/716/22).  
За результатом розгляду позовну заяву з усіма доданими до неї матеріалами повернуто позивачу, оскільки у суду з’явились  сумніви стосовно справжності та чинності уповноваження особи позивача та дійсної волі учасника справи на уповноваження певної особи на представництво.
Вказана вище інформація буде корисною заявникам, для врахування та уникнення помилок, при подальших зверненнях до ЦНАП.